torsdag 29 december 2011

Styrketräning för tjejer?

En vanlig kommentar som man får av tjejer som inte styrketränar är "Nej fy, jag vill inte styrketräna! Då blir man så biffig!". Hallå, det är typ ett HÅN mot oss tjejer som styrketränar och inget hellre VILL än att lägga på oss muskler. Det är inte så att man går in i gymmet, tittar lite på hantlarna, kanske sitter lite i någon maskin och så BOOM blir man biffig. Tro mig - det krävs stenhårt slit (och, för den tjej som vill se ut som Arnold S, eventuellt även olagliga medel), fokusering till hundra procent, kunskap, rätt kost etc etc.

Ser framför mig typ Charlotte Perelli och hennes proteinpulver för tjejer. Inget ont om henne, men sedan jag och S läste en sällsynt fånig "fitnessartikel" där hon framställdes på ett ganska tramsigt sätt så har hon liksom blivit symbolen för den där tjejen som tränar för att få "tonade" muskler och "inte vill bli för stor" och som kan stå på trappmaskinen i en timme enbart för att bränna kalorier, innan hon avslutar med att hälla i sig någon lågkaloridryck från sin rosa smartshake. Så klart är det betydligt bättre att stå på trappmaskinen en timme istället för att inte röra på sig alls, och är en rosa proteinshake det som gör att någon får i sig den näring hon behöver så - may so be it. Men på något sätt kan jag tycka att det är så himla fjantigt att det ska vara rosa (som visserligen är en av mina favoritfärger) och duttigt och gulligt så fort det riktar sig till tjejer. Som exempelvis boken "Styrketräning för henne" som Em Eriksson skrev ett bra inlägg om.

Jag hittade artikeln Styrketräning för tjejer som gör flera bra poänger liknande den jag försöker få fram ovan. Gillar framförallt citatet "Tjejer ska för övrigt inte träna annorlunda jämfört med oss killar. Tjejers biceps sitter på precis samma ställe som killars och likaså deras mage. Varför det finns böcker om hur tjejer ska träna förstår nog de flesta - pengar. Tyvärr Charlotte Perelli men så är det!"

Artikeln illustreras med flera tjejer som (i mitt tycke) har grymt snygga kroppar. Följande text tycker jag säger det viktigaste i artikeln:
Jag vet inte riktigt hur jag ska lyckas övertyga mina kvinnliga läsare om detta rent verbalt så jag tänkte jag att jag istället klipper in lite bilder på olika tjejer som format sina kroppar med just styrketräning. Många tror kanske att dessa tjejer stått på crosstrainern i 45min lyssnandes på akon eller kört nåt gruppträningspass för att få dessa former men tyvärr är inte så fallet.

Det är ytterst sällan man ser extremt vältränande tjejer på dessa gruppträningsklasser och det har nog sin förklaring i att det tyvärr inte är det mest optimala för att "forma och bygga upp kroppen". Gruppträning, crosstrainer, promenader och andra liknande aktiviteter gör guld för allmänhälsan för Sveriges befolkning och kan förebygga såväl psykisk ohälsa, fetma och mycket annat men det kommer tyvärr inte forma dess deltagare till fitnessathleter. Nu kanske inte alla som går på dessa klasser har som mål att se ut som fitnesstjejer men de tjejer som har det som mål och går på dessa klasser slänger bort väldigt många timmar av tid de hade kunnat vara ute i gymmet och köttat.

Och för att återkoppla till crosstrainern eller stepmaskin. Jag menar hur många gånger har man inte hört/sett/träffat tjejer som står på dessa jävla maskiner timme efter timme. Vad tror de ska hända egentligen. Visst de blir svettiga och håller ett jäkla tempo på dem men svettig de blir man av att kratta löv i trädgården också men inte fan kommer de göra någon direkt nytta avseende formen på ens lår och rumpa. Fast det är klart har man som mål att se ut som dessa anorektiskta hollywood fruar är nog crosstrainer, cigaretter och ett kostschema beståendes av citronvatten och äpple absolut inte fel men de kan jag som kille intyga att det är inte ett dugg snyggt. Tjejer ska ha former och gärna lite muskler. Att bara svälta sig själv och ha mindre rumpa än ett spädbarn är inte bara osexigt utan det är även väldigt avtändande. En frisk kvinna med en välformad kropp är bland det vackraste som gud skapat så tjejer sluta titta på dessa sjuka ideal från hollywood för det är så fel det bara kan bli (på flera plan) och inse att killar gillar tjejer som har lite power i kroppen.

Missförstå mig rätt nu. Crosstrainer, stepmaskin och gruppträningspass är GULD värt på flera plan. Det stärker konditionen, tränar ens leder, förbättrar koordinationen och massa annat MEN vill man forma, bygga, skulptera kroppen är detta inte rätt väg att gå utan då är det rå, skitig och riktig jobbig styrketräning som gäller och det är inte annorlunda för tjejer eller killar.

Samtliga dessa tjejer nedan har tränat tunga bänkpressar, utfall, knäböj, marklyft, chins, militärpressar etc. De har fått lite valkar på händerna, träningsvärk efter vissa pass men de har inte gett upp.
Hon här har alltså troligtvis inte
Bodypump att tacka sina muskler för...

Nu blev jag riktigt sugen på att gå ner i gymmet, lassa på massa (haha, yeah right) vikt på skivstången och köra marklyft, frivändningar, bänkpress etc och stöna riktigt rejält samtidigt, för att sedan ställa mig framför spegeln och beundra mina muskler. Hehe...

7 kommentarer:

 1. Word. Jag skulle gärna se ut som den där tjejen men har nog varken tid eller lust att lägga ner slitet som krävs. Men lyfta tungt, självklart! :)

  SvaraRadera
 2. Härligt! Kom precis hem efter ett pass i gymmet med bland annat knäböj, marklyft och bänkpress :)

  SvaraRadera
 3. Gillar verkligen gymet och funderade på vilken övning där som är min favorit. Det måste nog bli den ofeminina latsdrag som tar förstaplatsen.
  Visst mår tjejer bra av styrketräning, men vi är i klar minoritet på våra gym.

  SvaraRadera
 4. Erika: Nej, det krävs nog en del! Skulle vara intressant att veta exakt hur man gör för att se ut så :)
  Lina: Kul! Fast jag är uppenbarligen inte helt hundra på tekniken, varje gång jag kör någon av de övningarna så erbjuder sig någon att ge mig tips. Haha ;)
  Carina: Mm! Men förhoppningsvis blir vi fler och fler! Jag tycker att det är hyfsad fördelning på Friskis där jag går :)

  SvaraRadera
 5. Tänk om JAG kunde få ha sådär snygga muskler. Är nog tyvärr lite för matglad för att lyckas, eller före styrketränings-oglad. ;)

  SvaraRadera
 6. Hejsan! Jag heter Lizette Olofsson. Jag har en fråga ang. tjejen på bilden. Vet du vem det är? Jag och min vän har en diskussion rörande hennes träning. Skulle behöva få kontakt med henne. :) Om du vet får du gärna maila mig på lizetteolofsson@live.se

  Tack på förhand!
  // Lizette

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej! Nej jag vet tyvärr inte vem det är, hittade bilden på en tumblr-sida (kommer inte heller ihåg vilken tyvärr). Men visst är hon snygg :)

   Radera

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...