Vill du komma igång med triathlon?

En Ironman är just en form av en triathlontävling. Funderar du på att börja med denna idrott? Då gör du ett bra val! Det är kul samt att det även är en mycket bra träning för hela kroppen. Glöm dock inte att vila ibland. Du kan då testa ett casino, mer info här om sådana. Triathlon är en uthållighetsidrott och omfattar tre olika grenar som alla görs i följd av varandra. Det helt utan avbrott. Grenarna består av simning, cykling och löpning.

I triathlon finns det olika distanser av  varierande längd. Det finns även flera olika tävlingar både i Sverige och utomlands. Gemensamt för alla distanser i triathlon är att de alla består av samma tre grenar, simning, cykling och löpning.

Olympisk triathlon brukar bestå av 1500 meter simning, 4 mil cykling och 1 mil löpning, medan en Ironman består av 3,8 km simning, 18 mil cykling och löpningen är lika lång som ett Marathon, alltså 42,2 km.

Grenar i triathlon

Det sägs att triathlon har sitt ung i Frankrike. Man ska under 1920 och 1930-talet haft tävlingar som kallades olika saker. Man tävlade varje år i staden Meulan och Poissy. Då ska det ha bestått av 3 km löpning, 12 km cykel och simning över floden Marne.

Idag är det fortfarande simning, cykling och löpning.

Första delmomentet är simningen. Det sker oftast på öppet vatten som hav, sjö eller andra  naturliga vattensamlingar. Valfritt simsätt gäller, men de flesta väljer att använda sig av crawl, som är det snabbaste sättet att simma samt att det sparar på benen, som behövs både för cykling och löpning som kommer efter.

Sedan är det cykling. Det sker oftast med en racercykel på asfaltsvägar. Man får inte göra så kallad drafting. Alltså att ligga nära bakom andra cyklister. 

Löpningen sedan brukar ske på asfalt eller grus. Alla tre grenar sker i en följd, utan avbrott, och det gäller att byta snabbt till ny gren efter avslutat delmoment. Är det korta distanser så är det  så att det kan vara byten som blir så att säga avgörande vem som vinner. Så det gäller att även vara snabb där.

Kom igång med triathlon

Är du helt ny på detta så är det bra att ta det lugnt och inte köra på all in med alla grenar. Träna hellre gren för gren. Då är du mer förberedd sedan då det är dags att köra tävling.

Triathlon handlar om simning - cykel - löpning i en följd. Det finns många olika distanser att köra på och som nybörjare är det bra att börja med de kortare distanserna. Då handlar det oftast om 400 m simning - 20 km cykel - 5 km löpning.

För att veta hur en sådan tävling kommer kännas, träna samma distanser. Simma en sträcka på 400 meter och testa olika simsätt. 

Cykla 20 km, testa vilken cykel som passar dig och glöm inte att du måste ha en CE-märkt cykelhjälm.

Testa även att löpa 5 km för att se hur det känns. Tänk på att ha bra och bekväma skor!

Vad behöver du?

Det finns vissa saker som du måste ha för att komma igång med triathlon så som baddräkt eller badbyxor för simningen, samt simglasögon. Du måste även simma i våtdräkt. Många väljer dock att ha det de ska cykla och löpa i, under våtdräkten, för att spara tid vid byten. När det gäller cyklingen så måste du så klart ha en cykel, en cykelhjälm samt lämpliga kläder. Det krävs även lämpliga kläder för löpningen och ett par bra löparskor.

22 Apr 2021